Zelfvertrouwen Coaching

Een laag zelfvertrouwen kan zich op verschillende manieren uiten. Coachees melden zich vaak bij ons aan omdat ze te maken hebben met:

  • een laag zelfbeeld (ik ben niet goed genoeg)
  • perfectionisme (het moet altijd beter)
  • sociaal ongemak (anderen zijn beter dan ik)
  • faalangst (het zou verschrikkelijk zijn als ik iets verkeerd doe!)

Al deze symptomen van een laag zelfbeeld kunnen vervolgens weer zorgen voor stress, onderpresteren en een slecht gevoel over jezelf.

Met zelfvertrouwen coaching pakken we deze klachten in de kern aan.

Zelfvertrouwen Coaching

De aanpak

Het coachingstraject is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat zelfvertrouwen een combinatie is van “Vaardigheid” (vertrouwen op je kunnen) en “Waardigheid” (je eigenwaarde).

Veel mensen met een laag zelfvertrouwen hebben vooral veel last van een lage eigenwaarde. Om daar mee om te gaan investeren ze enorm veel in hun vaardigheden. Vanuit de redenering: “als ik nu maar heel veel presteer, denk ik vast beter over mezelf.”

Onbedoeld zorgt deze strategie echter voor veel problemen. Zo veroorzaakt hij vaak faalangst (als dit niet goed gaat, sta ik echt voor schut) en perfectionisme (alles hoort goed te gaan, anders ben ik niet goed). Bovendien blijkt dat je prestaties nooit goed genoeg zijn, dus moet je steeds maar harder werken om nog meer te presteren.

In het coachingstraject gaan we heel gestructureerd kijken naar je overtuigingen en je gedrag. Hoe denk je eigenlijk over jezelf en waar komen die gedachten vandaan? Als we dat helder hebben, is het tijd om te ontdekken of die gedachten niet eens aan een update toe zijn.

We gaan daarnaast experimenteren met je gedrag. Wat gebeurt er nu als je presteren eens niet helemaal perfect is? Is dat echt zo rampzalig als je denkt? Een goede oefening kan zijn om een iets (onbelangrijks) half af te maken, zodat je kunt ervaren hoe erg dat nu echt is.

Tot slot werken we met een aantal oefeningen uit de mindfulness-meditatie die zijn gericht op zelfacceptatie en zelfliefde. Die oefeningen zijn er op gericht om het denken over jezelf te “herprogrammeren”. Zo kun je direct werken aan het versterken van je eigenwaarde op een manier die een stabiel resultaat biedt.

De coach

Binnen Emerces voert Robert Haringsma de gesprekken over coaching. Hij deed promotie-onderzoek naar dit onderwerp en schreef het boek “Vergroot je Zelfvertrouwen”. De afgelopen tien jaar heeft hij honderden mensen gecoacht over dit onderwerp.

Zijn manier van coachen is praktisch en op de praktijk gericht. Hij streeft er naar om je na het eerste gesprek al praktische tools in handen te geven waar je direct mee aan de slag kan. Zo kun je blijven oefenen met het versterken van je zelfvertrouwen.

Het Traject

Aan het eind van het traject zijn dit het soort resultaten waar we steeds weer over te horen krijgen:

  • Meer tevredenheid met jezelf. Minder twijfel, schuldgevoel en minder zelfkritiek.
  • Minder perfectionistisch over je eigen presteren kunnen zijn. Niet meer totaal verslagen zijn over een foutje, maar ervan leren en weer doorgaan.
  • Sterker in je schoenen staan in het contact met anderen. Het niet meer iedereen naar het zin willen maken, maar je eigen pad durven kiezen.
  • Beter kunnen ontspannen. Niet steeds met het opgejaagde gevoel zitten dat je iets moet doen. Meer kunnen genieten van het leven en rust nemen wanneer dat kan.

Het zelfvertrouwen coaching traject bestaat uit 6 gesprekken van een uur. Daarnaast krijg je opdrachten mee die je thuis kunt uitvoeren. Dit vraagt ongeveer 30 minuten per dag van je. Hier hoort wat leeswerk bij, maar vooral het doen van oefeningen in de praktijk en het reflecteren op je eigen gedachtepatronen.

Het is niet verboden om tijdens het traject te kijken naar de oorzaken van het lage zelfvertrouwen. Het is echter ook niet noodzakelijk. Je kunt in het hier en nu beslissen om op een andere manier met situaties om te gaan.

Praktische informatie &
Aanmelden

Het kantoor van Emerces is gelegen op de Linnaeusparkweg 196 H
in Watergraafsmeer in Amsterdam. Deze locatie is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto.

Als je vandaag een afspraak maakt, kunnen we binnen vijf werkdagen het eerste gesprek houden. Heb je eerst behoefte aan overleg of wil je direct een afspraak maken, dan kun je altijd bellen op 0202442846. Wil je liever dat wij je terugbellen, vul dan het formulier hiernaast in.

Contactformulier