Teamcoaching

Werk is in essentie altijd mensenwerk. Wanneer werkzaamheden complexer worden krijg je te maken met teams. In een team ontstaan allerlei relaties en die verlopen niet altijd even succesvol.

Dat kan te maken hebben met praktische zaken. Misschien zijn er geen goede methoden om de samenewerking te faciliteren. Het kan ook zijn dat er taakonduidelijkheid is of gebrekkige communicatie.

Het disfunctioneren van teams heeft bijna altijd ook te maken met relationele zaken. Hoe spreek je elkaar aan op  problemen? Hoe ga je om met collega’s die je niet echt liggen? Wat doe je als er ruzie ontstaat?

In teamcoaching werken we dan ook vaak met relatietherapeuten die hun sporen in het bedrijfsleven verdiend hebben. Ze weten wat er speelt in een organisatie en kennen het verschil tussen Scrum en Lean. Daarnaast weten ze waarom mensen zich in groepen anders gedragen dan thuis en wat je kunt doen om relaties te versterken.

Team coaching

In alle Teamcoachingtrajecten nemen we de volgende stappen:

Vraag verhelderen

Wat speelt er? Wat zijn de problemen en wat is de gewenste uitkomst? In deze stap vinden we het prettig om alvast een kijkje te kunnen nemen binnen de organisatie en kennis te maken met de “teamleider”.

Assessment

Als we de opdracht helder hebben, is het tijd om interviews te houden met de teamleden. Dit kan vaak verhelderen waarom het niet goed gaat en zorgt er voor dat iedereen zich gehoord voelt.

Sessies

Teamcoaching gebeurd op verschillende manieren. Coaching tijdens het teamproces, reflectiebijeenkomsten om het over de praktijk te hebben en in sommige gevallen individuele gesprekken met teamleden.

Afsluiting

Een goede afronding is bijna net zo belangrijk als een goed begin. Hierin wordt doorgesproken wat het team zelf kan blijven doen en wanneer het tijd is om de coach weer in te schakelen.

Onze aanpak

Elk team heeft een andere aanpak nodig. Soms is het voldoende om de “teamleider” te coachen, in andere gevallen is het beter om met het complete team aan de slag te gaan.

Het intakegesprek is van groot belang, dus daar gaan we serieus mee aan de slag. We nemen de tijd om echt te ontdekken wat er nodig is in een team en delen dat met de “teamleider” en de organisatie. Op basis van dat voorstel gaan we aan de slag.

Hoe werkt het?

Als je contact opneemt met Emerces, brengen wij je met een van onze teamcoaches in contact. De eerste afspraak is bij voorkeur binnen de organisatie, zodat we alvast een idee kunnen krijgen van de sfeer daar. Hier inventariseren we de behoefte.

Op basis van dat gesprek schrijven we een voorstel voor het verhelderen van de probleemstelling. Hierbij maken we gebruik van interviews en eventueel van vragenlijsten. Als dat afgerond is, doen we een voorstel voor de daadwerkelijke coaching.

In overleg kan er natuurlijk ook gekozen worden voor een totaalpakket, maar ook dan zullen we globaal deze aanpak volgen.

Direct een afspraak maken?

Er zijn meerdere manieren om een afspraak te maken. Je kunt natuurlijk gewoon bellen naar 0202442846 of een email sturen naar info@emerces.nl. Als je liever hebt dat wij je terugbellen, kun je het formulier hiernaast invullen.

[contact-form-7 id=”102″]