Wat is outplacement ?

Outplacement is ondersteuning die je krijgt bij het zoeken naar een nieuwe baan buiten de huidige organisatie. Soms wordt er een outplacementbureau ingeschakeld door de werkgever bij ontslag of beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Het initiatief voor outplacement ligt vaak bij de werkgever, men wil de medewerker hulp geven bij het zoeken naar ander werk. Het komt ook voor dat er een outplacement budget wordt vastgesteld. Dan mag je zelf een bureau uitzoeken waar je het traject kunt gaan volgen. Een dergelijk budget wordt bij ontslag ook in vaststellingsovereenkomst opgenomen. Het is tevens mogelijk om je transitievergoeding (gedeeltelijk) te investeren in goede hulp. De investering verdient zich terug, indien je beter op je plek komt doordat je bewust bent van wat je nodig hebt in je werk en vanuit kracht solliciteert. De zoektijd is meestal korter dan wanneer je het alleen zou moeten doen. Een outplacementtraject heeft een vertrouwelijk karakter. Mocht de werkgever het traject voor je inkopen dan worden alleen procesmatige zaken gedeeld met de opdrachtgever.

Fases outplacement

In een traject zie je vaak 3 fases terugkomen. Aangezien een traject maatwerk is kunnen de fases verschillen. We kijken altijd wat jij nodig hebt! Hieronder volgt een algemeen beeld.

Fase 1: Verwerking/bewustwording

Wanneer er een stressvolle periode is voor de start van het traject door het aankomende baanverlies, dan besteden we daar aandacht aan. We zijn niet altijd bewust van het feit dat onze identiteit verbonden is met ons werk. Als er veel is gebeurd en je energie is verloren gegaan in dat proces dan gaan we daarmee aan de slag. Om daarna met energie te kunnen bouwen aan nieuwe perspectieven.

Fase 2: Nieuwe koers

In de tweede fase van een outplacementtraject gaan we aan de slag met de koers. We gaan op zoek naar de antwoorden op de volgende vragen: wie ben je, wat wil je en wat kun je? Vaak vinden we het heel gewoon dat we dingen op een bepaalde manier doen en zien niet dat dit persoonlijke kwaliteiten zijn. Wanneer je bewust bent wat je te bieden hebt kun je krachtiger solliciteren. Het werkt goed om dit overzichtelijker te maken met behulp van mindmaps. Hiermee wordt meteen de basis gelegd die je later kunt gebruiken in je sollicitaties. Het is namelijk van belang dat je op een later tijdstip je kwaliteiten kunt onderbouwen. Doordat we je kwaliteiten via mindmaps in beeld brengen krijg je overzicht. We puzzelen met je drijfveren. Hierdoor kun je antwoord geven op de vraag: welk werk past bij mij?

In de puzzel nemen we verder de vraag op de arbeidsmarkt mee. Mocht je werk wensen waar geen vraag naar is dan is het lastig om een nieuwe baan te vinden. We gaan niet alleen uit van de vacatures op de diverse vacaturesites. De vacatures op deze sites geven een beeld van ongeveer 30% van het totaal van de openstaande functies.

Fase 3: Solliciteren

In de laatste fase gaan we aan de slag met het vinden van werk. De sollicitatievaardigheden komen nu aan bod. Je CV ga je aangepasten naar de baan die je wilt bemachtigen. De format is met zorg uitgezocht. Je gaat aan de slag met het schrijven van sollicitatiebrieven en weet hoe je je kwaliteiten kunt onderbouwen. Wanneer je tussendoor feedback wilt hebben op een brief of CV dan kan dat ten alle tijden. De diverse zoekkanalen worden gebruikt. Je maakt niet alleen gebruik van vacaturesites zoals Indeed, Werk.nl en Nationale vacaturebank, maar je gaat ook op zoek naar de verborgen vacatures. Deze vacatures kun je ontdekken door actief te gaan netwerken binnen het vakgebied waar je aan de slag wilt.

Voor de diverse onderwerpen heb ik handleidingen voor je. Je hoeft het wiel dus niet zelf uit te vinden. Tijdens alle fases hebben we regelmatig gesprekken met elkaar op locatie. Stap voor stap kom je dichter bij je doel: een nieuwe baan! Natuurlijk bereiden we ook samen j voor. Tevens heb ik informatie voorhanden met een lijst met veelgestelde sollicitatievragen. Bij het voorbereiden maken we gebruik van deDe STARR wordt verder op de site toegelicht.

Wat levert outplacement op?

Een traject zorgt ervoor dat je niet alleen staat bij het zoeken naar een nieuwe baan. Je gaat samenwerken met de loopbaancoach aan je nieuwe perspectief. Het is daarom ook belangrijk dat er een klik is. Wanneer je weinig tot geen sollicitatie-ervaring hebt dan heb je behoefte aan informatie op dit gebied. Hoe ziet een goed CV eruit? Voorbeelden van een CV en een goed format zijn van grote waarde en geven je een voorsprong. Mocht je nog niet weten welke kant je op wilt gaan dan kunnen testen je op weg helpen. Mensen die kiezen voor outplacement vinden vaak sneller een baan dan mensen die zelfstandig solliciteren. Solliciteren kan heel lastig zijn, vooral in een krappe veranderende arbeidsmarkt. Goed advies en sollicitatiehulp zijn dan van grote waarde.

Wat breng ik in?

Ervaring leert dat solliciteren veel effectiever is wanneer je koers bepaald is. Met mijn werkwijze kan ik je goed laten ontdekken wat voor jou de juiste koers is. Door eerst de puzzelstukjes uit te zoeken kun jij doelgericht op weg. De mogelijkheden zijn dan duidelijk in beeld en je kunt breder kijken naar opties. Ik heb 25 jaar ervaring in de begeleiding naar nieuw werk. De diversiteit aan mensen maakt dat ik het werk nog steeds met veel passie doe! Het geeft ontzettend veel voldoening wanneer iemand op de juiste plek komt en weer met plezier aan de slag kan gaan. Op een persoonlijke manier werken we samen aan jouw doel. Door mijn werkervaring heb ik tevens kennis.

Outplacement Amsterdam
Outplacement Amsterdam richt zich op het verkrijgen van hernieuwde energie en vertrouwen om een nieuwe weg in te slaan. Het biedt professionele begeleiding voor werknemers die met ontslag worden bedreigd, boventallig zijn verklaard of noodgedwongen op zoek zijn naar een nieuwe werkomgeving; alle ingrijpende werkgebeurtenissen waarbij het belangrijk is dat jij goede hulp krijgt.

Transitievergoeding voor outplacement in Amsterdam? Kies dan voor jezelf!
Dit is dan ook een van de redenen waarom het voor de wet sinds 1 juli 2015 verplicht is om als werkgever een transitievergoeding te betalen. Deze vergoeding kun je gebruiken om outplacement te volgen in Amsterdam, zodat je beter voorbereid op zoek kunt gaan naar jouw nieuwe baan.

Outplacement Amsterdam is bewezen effectief
Onderzoek heeft aangetoond dat outplacement je grote voordelen kan bieden. Zo is gebleken dat mensen die een outplacement expert in de hand nemen tijdens hun outplacementtraject een grotere kans hebben op het vinden van een nieuwe baan en een hoger salaris. (Westaby, 2004).

Daarnaast verhoogt outplacement op professioneel vlak jouw welzijn, prestatievaardigheden, competenties en doelgerichte zelfregulatie (Van Vianen e.a., 2014).

Outplacement – informatie voor werknemers

Onze outplacementtrajecten zijn gericht op een snelle en effectieve begeleiding naar nieuw werk, waarbij je als kandidaat aan het roer blijft staan. Outplacement biedt ook uitkomst als jij en je werkgever vastlopen op de werkvloer door ontwikkelingen, een conflict of door boventalligheid. De voordelen van outplacement:

  • (voor jou) kosteloze en professionele begeleiding
  • Positief anticiperen op het ontslag
  • Doorgroeimogelijkheden in je nieuwe functie
  • Je tijd bij je huidige werkgever afronden in een prettige werksfeer

Is outplacement iets voor mij?

Er zijn verschillende aanleidingen voor een outplacementtraject. Outplacement is bijvoorbeeld geschikt in de volgende situaties:

  • Er vindt een reorganisatie plaats bij je huidige werkgever. Jij en verschillende collega’s moeten daarom op zoek naar een nieuwe baan.
  • Veranderingen intern of extern hebben ervoor gezorgd dat je functie is veranderd. Zo veranderd, dat deze niet meer bij je past. Zowel voor jou als je werkgever zou een functie elders een mooie oplossing zijn.
  • Door een conflict met je werkgever ben je niet meer op je plek in de organisatie. Je wilt graag op een zo goed mogelijke manier vertrekken.
  • Je hebt momenteel geen werk en je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Ben je benieuwd of outplacement iets voor jou is? Neem gerust contact met ons op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen.

Vrijwillige outplacement

Het komt voor dat je als werknemer verandert qua wensen of instelling, of het gevoel hebt dat je echt uitgegroeid bent binnen de organisatie waar je nu werkt. Ook kun je het gevoel hebben dat je werkgever en jij niet meer bij elkaar passen. Als je dit bespreekbaar maakt, kan er in veel bedrijven een passende vertrekregeling worden opgesteld, inclusief outplacement.

Gedwongen outplacement

Een gedwongen outplacement vindt plaats wanneer er binnen je organisatie een reorganisatie wordt aangekondigd. In zo’n reorganisatie komen er (veel) arbeidsplaatsen te vervallen. Als je werkgever de zaken goed wil regelen, stelt hij of zij een plan op voor vertrekkende medewerkers.

Groeps-outplacement

Wanneer er bij een werkgever meer dan tien arbeidsplaatsen komen te vervallen, spreken we van een groeps-outplacement. Op deze manier worden de werknemers tegelijk begeleid in hun weg naar een nieuwe baan.

Individuele outplacement

Is je ontslag of vertrek geen onderdeel van een reorganisatie, dan kun  je vaak zelf kiezen met welk outplacementbureau je op zoek wilt naar een nieuwe baan.

Veelgestelde vragen werknemers

We krijgen dagelijks vragen over onze outplacementmethoden; de meest voorkomende hebben we hieronder voor je verzameld. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan op onze

Hoelang duurt het voordat ik weer werk heb?

Onze outplacementadviseurs stellen een op maat gemaakt programma voor je samen. Tijdens dit programma vinden er individuele gesprekken plaats met de adviseur. De duur van trajecten loopt uiteen en is afhankelijk van je situatie. Soms vinden mensen binnen een maand werk, soms duurt het langer. Gemiddeld genomen duurt onze begeleiding voor een outplacement zes maanden.

Ga ik nieuw werk vinden?

Dijk & Van Emmerik heeft outplacementadviseurs die op zoek gaan naar je sterke en minder sterke kanten. Op deze manier brengen we samen duidelijk in kaart welke baan en/of werkgever geschikt is voor jou. We kunnen je met een gerust hart zeggen dat de kans op het vinden van een nieuwe baan erg groot is. Door de jaren heen vond meer dan 90% van onze outplacementkandidaten een nieuwe baan.

We begeleiden al ruim 25 jaar outplacementkandidaten en ook in vorige crisisperioden hebben we steeds goede resultaten behaald. Hoe de huidige crisis zal verlopen, kunnen we natuurlijk niet voorspellen. Maar we zijn ervan overtuigd dat onze begeleiding je kans op het vinden van een baan flink verhoogt.

Ontwikkel ik mezelf tijdens jullie traject?

Gedurende het outplacementtraject doe je verschillende testen en trainingen. Een van deze trainingen is de sollicitatietraining. Tijdens deze training leren we je de kneepjes van het vak op het gebied van solliciteren. Denk daarbij aan je presentatie, het leren schrijven van sterke sollicitatiebrieven en het correct en aantrekkelijk opmaken en vullen van je cv. Tijdens onze trajecten ontwikkel je jezelf dus zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Mijn werkgever weet nog niet dat ik weg wil, kan ik dan ook een outplacement doen?

Een outplacement is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Het maakt dus niet uit of je werkgever hiervan op de hoogte is. De specialisten van Dijk & Van Emmerik gaan discreet te werk. Natuurlijk zullen we in dit geval niet de rekening naar je werkgever sturen! Zoek wel uit wat je mogelijkheden zijn rond de transitievergoeding, mogelijk kun je daar (een groot deel van) de kosten voor de outplacement mee voldoen.